torstai 14. huhtikuuta 2022


 Hiljaisen vuoden jälkeen 

Vuosi 2021 oli kaikella tapaa rauhallinen - himmailin harrastuksia ja korona auttoi myös työrintamalla rauhoittumaan perustyön äärelle. Se teki hyvää, kun ei ollut tuhat lankaa käsissä ja sai pysähtyä rauhassa miettimään - mitä seuraavaksi? Mieli ja keho kaipaavat välillä rauhallisempaa menoa.

Niinpä keskityin vapaa-ajalla enemmän itseeni ja annoin aikaa levolle ja uusille asioille. Uusia asioita on mm. yin-jooga, johon rakastuin, äänimaljahoito - aivan upea rentoutumiskeino.

Niinpä vuosi 2022 alkoi sitten vähemmän rauhallisissa merkeissä. Taas on tuhat rautaa tulessa niin töissä kuin vapaa-aikana ja sillä välillä.

Partio
Kajo2022 Finnjamboree pidetään Evolla 15.-23.7.2022. Olen ennenkin ollut töissä partioleirillä, mutta nyt lähdin mukaan tekemään leiriä Turvallisuus-organisaatiossa Turvan työvuoroeksperttinä. Vastaan järjestyksenvalvojien työvuoroista, jaksamisesta ja samoajapesteistä. Kivaa, mielenkiintoista ja myös opettavaista hommaa ja kaiken päälle ihan mahtavia tyyppejä. On hienoa, että ikäiseni partiolainen otetaan mukaan kuin kuka tahansa, siis partiossa ei todellakaan iällä ole merkitystä vaan osaaminen ja oma asenne ratkaisee. Ja uuttakin oppii aina, mikä tekee kaikesta vielä parempaa.

Leirille on ilmoittautunut 13 000 partiolaista ja heistä noin 1000 kansainvälisiä partiolaisia eli Evolle kokoontuu heinäkuussa partiolaisia pienen kaupungin verran. Ja sellainen henkilömäärä tarvitsee myös palveluita pienen kaupungin verran.

Alueelta löytyy leirisairaala, ensihoito, kyläsairaanhoitajat, kiertävä ea-ryhmä, oma palokunta, järjestyksenvalvonta ja kaikkia näitä palvelee yhteinen tilannekeskus. Alueella on useita kahviloita, leiriravintoloita sekä joka kylässä oma ruokahuolto. Sauna lämpiää joka päivä ja uimavuorot jaetaan kaikille, ohjelmaa löytyy kaikille ja johtajat on huomioitu johtajahuollossa, niin ettei leirin aikana unohdeta myös rentoutua.

Leiri on aikamoinen rypistys sillä vastuu alaikäisistä partiolaisista on yli 18 vuotaiailla johtajilla ja kaiken koordinointi leirilippukunnissa on oma hommansa.
Itse olen leirillä kaksi viikkoa eli siinä ajassa ehtii leirisuora ja muut reitit tulla tutuksi - päivässä kertyy noin 20 000 - 30 000 askelta. Tuon koko leirin pestin lisäksi olen oman leirilippukuntani turva-aikuinen eli minun puoleeni voi kääntyä missä vain asiassa.

Nyt vain peukut pystyyn, että leirin aikana sää on kesäisen kaunis sekä lämmin ilman hellettä ja suurempia sateita. 

Kajo2022 verkkosivut

AVAK
AVAK eli alueelliset valmiuskeskukset ovat töissä jälleen aktiivisena. Vuoden 2022 aikana järjetstetään viiden kunnan yhteinen AVAK-kurssi yhteistyössä MPK:n kanssa. Yhteistyössä mukana ovat Nurmijärvi (minun kotikuntani), Järvenpää ja Tuusula sekä Kirkkonummi ja Lohja.

Kurssi toteutetaan etä- ja verkko-opinnoilla MPKMoodlen ja Teamsin kautta. Kurssi alkaa toukokuussa ja huipentuu syyskuussa pidettävään AVAK-harjoitukseen. 

Toimin itse kurssin johtajana ja minulla on ihan huikean hyvä tiimi toteuttamassa kurssin ohjelmaa sekä tekemässä sisältöjä kurssilaisille.

Kurssin koordinointi ja sisältöjen tekeminen on yllättävän kivaa puuhaa, kun tietää mitä tekee ja on asiantunteva tiimi.

Tarkoitus olisi ensi syksyn aikana lähteä kehittämään AVAK-koulutusta seuraavalle tasolle ja konseptoida tuote niin, ettei joka kerta tarvitse tehdä aineistoja uudelleen. Kehitysryhmän kanssa mietimme sitten kurssin sisältöjä ja toteutusta MPK:n suojissa.

Kurssille on ilmoittautunut ennätysmäärä uusia sekä kertaamaan tulevia vanhoja kurssilaisia. Ukrainan sota kieltämättä lisää innostusta myös paikalliseen turvallisuustoimintaan. Tämä on hienoa, mutta silti mieleeni herää kysymys siitä, eikö olisi aina parempi varautua ennalta, eikä vasta sitten, kun tilanne alkaa olla jo päällä? Tähän ennakointiin pyrimme kunnissa ja kokonaisturvallisuuden suunnitelmat ovat vuosien varrella kehittyneet ja laajentuneet. Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla muiden viranomaisten kanssa.

Ai mikän on AVAK?  AVAK eli alueellinen valmiuskeskus on kunnan toiminto, joka toimii kunnan tai muun viranomaisjohdon antamien valtuuksien puitteista ja ennelta laaditun ohjeistuksen mukaan.
AVAK:lle annetut tehtävät pohjautuvat kunnan lakisääteiseen valmiussuunnitteluun, elintärkeiden palveluiden tuottamiseen sekä yhteiskunnan ja viranomaisten tarpeisiin.

Koulutusyhteistyökumppanina toimii siis MPK, jossa itsekin toimin kouluttajana:
Jos haluat tutustua kurssiin MPK:n koulutuskalenterin kautta niin se löytyy linkin takaa. Kurssi on ns. kutsukurssi eli sinne ei voi ilmoittautua muuten kuin kutsulla. Tämä siksi, että kunnat kouluttavat omia työntekijöitä ja mm. vapaaehtoisia reserviläisiä AVAK-henkilöstötarpeisiin.
Mikäli kiinnostuit niin katso onko kuntasi jo mukana AVAK-toiminnassa.

AVAK on osa tulevaisuuden kokonaisturvallisuuden hallintaa. Olen ylpeä siitä, että olen saanut olla alusta asti valmistelemassa ja toteuttamassa AVAK-toimintaa Nurmijärvellä sekä viemässä toimintamallia myös muihin kuntiin.

AVAK - mitä ihmettä -blogikirjoitus

Uuden edessä
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan aloitan monimuotoopiskelun syksyllä. Ensi viikolla alkaa valintakoeopintojakso, olipa pitkä sana. Jakso kestää kuukauden verran ja siihen sisältyy verkko-opintoja sekä motivaatiovideon tekeminen. Täytyy mennä siis 110 lasissa ja varmistaa opiskelupaikka tuleville vuosille amk-tutkintoa varten. Ai mikä tutkinto? No siitä vasta sen jälkeen, kun valintakokeen tulokset ovat selvillä.

Lopuksi
Lopuksi toivon, että Suomi liittyy NATOon mahdollisimman pian ja näin turvaamme rajamme tulevaisuudessa ilman, että joudumme minkäänlaiseen konfliktiin naapurimme kanssa. 

Odotan tulevaa kesää ja sen lämpöä - toivottavasti saamme sitä.

Ja rauhaa maailmaan - mikä lapsellinen toive, mutta tässä hetkessä niin tärkeä. Vaikka ympäri maailmaa soditaan koko ajan, on sota nyt tuotu meidän takapihallemme ja vaikuttaa koko Eurooppaan monella tasolla. Toivottavasti tilanne saadaan päättymään rauhaan mahdollisimman pian ja uudelleenrakennus käyntiin.

Hyvää kevättä 2022 kaikille!


#kajo2022 #mpk #avak #nato

#partioscout #partiokuuluukaikille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti