Luin juuri Facebook`n sivuilta vau.fi:n aloittamaa keskustelua lasten ruoasta ja siitä kuinka Suomessa syötetään lapsille eniten valmista purkkiruokaa Euroopan maista. 55 miljoona purkkia vuodessa valmisruokaa. Se on paljon, mielestäni liian paljon.
Olemme valmiita syyttämään kiirettä siitä ettemme ehdi valmistamaan ruokaa vaan ostamme sen valmiina tai puolivalmiina, helposti mikrossa lämmitettävänä. Itse en tuohon kiireeseen usko vaan laitan sen kyllä ihan saamattomuuden piikkiin. Tässä tapauksessa en puhu edes laiskuudesta ja uusavuttomuuskin on jo niin vanha juttu ettei senkään piikkiin voi kaikkea laittaa.
Meillä on tehty ruoka aina itse, niin aikuisille kuin lapsille. Lasten ollessa pieniä teimme aluksi heille omat ruoat kasviksista, juureksista ja lihasta. Isoon kattilaan vaan liha kiehumaan juuresten kanssa, renssaus ja soseeksi yhdessä juuresten kanssa, annospakkauksina pakkaseen. Aikaa menee noin tunti. Tällä valmistustavalla saa ison määrän kerralla ja erilaisia makuvaihtoehtoja saa aikaan vaihtelemalla kasviksia ja juureksia sekä lisäämällä yrttejä ja myös varovasti mausteita.
Myöhemmin lasten kasvaessa voi heille tehdä ruoan samalla kuin aikuisillekin, mikäli aiot maustaa ruokaa enemmän otat vain ennen maustamista syrjään tarvitsemasi annoksen ja teet siitä pienen lapsen ruoan. Näin lapsi oppii pienestä pitäen syömään monipuolisesta ja tutustuu myös erilaisiin makuihin. Lapsen kasvaessa ja hampaiden puhjetessa ruoan voi jättää karkeammaksi, näin lapsi oppii myös pureskelemaan ruoan.
Ainoan poikkeuksen teen valmiissa hedelmä- ja marjasoseissa. Ne ovat helppo välipala ja jälkiruoka tai puuron lisä.
Itse haluan antaa lapsilleni ja koko perheelle parasta, myös ruoan suhteen. Tuoreista raaka-aineista kotona tehty ruoka on monipuolista ja lisäaineetonta ruokaa johon ei erikseen tarvitse lisäillä vitamiineja.
Mikäli arki tuntuu kiireiseltä voi ruokaa tehdä vaikka sunnuntaina valmiiksi alkuviikon tarpeisiin. Pataruoat kestävät hyvin ja paranevat vain uudelleen lämmitettyinä. Keitot ovat nopeita valmistaa. Kannattaa myös suunnitella tulevan viikon ruokalista valmiiksi, siinä säästää myös rahaa. Ruokalistan suunnittelu ennakkoon voi olla koko perheen yhteinen juttu jolloin jokainen saa esittää toiveensa ja osallistua myös ruoan valmistukseen. Itse opin laittamaan ruokaa 11 vuotiaana koko perheelle, ensin yksinkertaisia juttuja ja pikkuhiljaa opin enemmän. Nykyään äitini soittaa ja kysyy neuvoa minulta.
Meillä siis "valmisruokaa" on kotona valmistettu ruoka jonka tarvittaessa voi nopeasti lämmittää mikrossa.
Useimpina päivinä syömme yhteisen pöydän ääressä yhtä aikaa ja annamme näin myös mallin perheemme pienimmälle siitä kuinka ja missä syödään.
Oscar täytti juuri 4 kk ja olen aloittanut hänelle jo peruna-porkkanasoseen sekä hedelmä- ja marjasoseiden syöttämisen. Syömme aina keittiössä, suunnilleen samaan aikaan. Nyt edessä on syöttötuolin ostaminen, että saamme Oscarin saman pöydän ääreen ruokailemaan kanssamme yhtä aikaa ja oppimaan sosiaalisia taitoja sekä pöytätapoja ruoan ääressä.
Toivon, että myös lapseni oppivat arvostamaan itse tehtyä ruokaa niin, että aikanaan omissa kodeissaan valmistavat myös ruokaa rakkaudella, antaen samalla aikaa koko perheelle ja läheisilleen.
torstai 27. tammikuuta 2011
Ruoasta ja ruokailusta lapsiperheissä
Tunnisteet:
einesruoka,
kotiruoka,
lasten ruoka,
lisäaineet,
lisätyt vitamiinit,
purkkiruoka,
ravinto,
ruoka,
ruokatottumukset,
valmisruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ah niin totta. Kotona meillä oli aina ruoka-aika puoli viisi viikolla. Siinä ruokapöydän äärellä turistiin päivän tapahtumat läpi. Ja ruoka oli kotona tehtyä. Opin itse hyvällä kotirualle, enkä ole oppinut oikein koskaan eineksiin. Tosin en osaa laittaa ruokaa (no joo, emmä nälkään kuole, mutta ns. perussapuskat ei onnistu); meitä oli kolme teiniä, ruoka, jälkiruoka ja keittiön putsivuorot. Mä tietenkin hoidin aina sen putsin :) Vieläkin syön erittäin mielelläni kotona tehtyä ruokaa ja kotonakin voi syödä hyvin.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus, taas kerran.