keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Iltasatujen aikaa - siteen luominen alkaa jo varhain

Niin se vain aika rientää nopeaan. Perjantaina tulee 26 raskausviikkoa täyteen ja alkaa 27. viikko. "Oscar" kuulee jo äänet kohtuun ja viettää muutenkin suhteellisen vilkasta elämää.
Potkut näkyvät jo päällepäin ja onpa Osmo- isäkin saanut pari potkua poskeensa - mitäs tunki "liian lähelle".
Olemme siis aloittaneet seurustelun "Oscarin" kanssa. Eilen Osmo aloitti iltasatujen lukemisen lapselleen kirjana "Pikku Prinssi", tuo iki-ihana klassikko. Itse olin väsynyt muutaman huonosti nukutun yön jälkeen ja kömmin sänkyyn jo iltayhdeksän jälkeen. "Oscar" kuunteli isänsä lukemista minun nukahdettua ja oli kuulemma reagoinut puheeseen koko lukusession ajan säännöllisesti potkimalla ja liikkumalla. Näin on myös isä aloittanut siteen luomisen lapseensa jo varhaisessa vaiheessa. Tämän seuraaminen on hauskaa ja hellyttävää.
Seuraavana onkin vuorossa "Nalle Puh- sarjan johtamistaidon kirjoja" , johtaja-ainesta siis.

Raskaus edistyy muutenkin hyvin ja vatsa kasvaa kovalla vauhdilla. Väsymys ei vain tahdo millään väistyä, mutta siihen syynä varmastikin liian alhainen hb, raudan syömisestä huolimatta. Ja kyllä, kaikkea muutakin rautaa sisältävää on syöty.

Perheen teini-ikäiset lapset Jeremias ja Riikka odottavat myös innolla uuden sisaruksen syntymistä. Molemmat käyvät taputtelemassa vatsaa ja kokeilemassa liikkeitä. Hekin haluavat luoda siteen vauvaan jo varhaisessa vaiheessa.

Itse huomaan suhtautuvani raskauteen aivan eri lailla kuin vanhempia lapsiani odottaessa. Syön terveellisemmin ja kiinnitän enemmän huomiota ravinnon laatuun sekä ruokailun säännöllisyyteen. Olen jättänyt kaikki makeiset sekä makeat herkut lähes kokonaan pois. Kesäaikaan tosin jäätelölle täytyy löytää tilaa, onhan siinä maitoakin. Unesta on tullut tärkeää, väsyn helpommin ja sitä kautta myös mieliala vaihtelee enemmän.
Ehkä ikä tekee sen, että huoli syntyvän lapsen terveydestä on myös useammin mielessä vaikka kaiken onkin todettu olevan kunnossa ei koskaan voi tietää 100 % varmasti asiaa. Tästäkin syystä omat valinnat ovat tärkeitä. Odottavan äidin terveys ja terveelliset elämäntavat edistävät syntymättömän lapsen terveyttä. Tässä kohdassa myös tuleva isä voi olla suurena apuna äidille ja tukea muuttamalla myös omia ruoka- ja juomatottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Onhan lapsen synnyttyäänkin saatava äidinmaitoa jonka ravintoarvo on hyvä ja siinä on mahdollisimman vähän lapselle haitallisia aineita.
Valitettavan usein vanhemmat eivät kiinnitä huomiota lapsen terveyteen ja kehitykseen omien elintapojensa kautta. Äitiysneuvolasta saa kaiken tarpeellisen tiedon mikäli sen haluaa vastaanottaa. Pienilläkin asioilla on suuri merkitys kasvavan lapsen elämänlaatuun. Tässä kohtaan emme saa olla liian itsekkäitä vaan syntymättömän lapsen edun on tultava ensin.

Nyt siis lapsemme kuuntelee satuja sekä musiikkia iltaisin. Malttamattomina, Osmo varsinkin, odotamme tulevaa syyskuuta ja uuden perheenjäsenemme syntymää.

1 kommentti:

  1. Niikuntota aika kulkee joskus liian hitaasti, mutta toisaalta hiljaa hyvä tulee

    VastaaPoista