sunnuntai 8. elokuuta 2010

Paluu juurille - tietämättäni !

Sain eilen äidiltäni vanhan albumin, johon on kerätty vanhoja postikortteja. Muistan selanneeni tuota albumia mummini kanssa jo lapsena ja ihailleeni kauniita kortteja sekä kysellyt mistä ja kuka oli kortiti lähettänyt. Nyt albumi on minulla ja voin käydä sitä uudelleen läpi sekä näyttää kortteja lapsilleni.

Mieheni Osmo bongasi seasta eilen mielenkiintoisen kortin. Kortti olis kirjoitettu 22.4.1905 ja siinä oli 10 kopeekan postimerkki, Röykän postileima ja kortin kuvana valokuva "Nummela sanatorium" eli tutummin tänään Röykän sairaala.
Kortti oli osoitettu neiti Helga Niemiselle Helsinkiin isomummilleni.
Soitin äidilleni ja kyselin tietääkö hän lähettäjästä tai asiasta muuten enemmän.

Sain tietää Helga- mummin olleen sairaalan 1. silittäjätär eli henkilö joka silitti ja tärkkäsi sairaalan johdon, ylilääkörien sekä yli- ja osastonhoitajien työvaatteet. Kuului joukossa olleen ylilääkäreitä, jotka eivät hyväksyneet muiden työn jälkeä ollenkaan. Arvostettu työntekijä siis ja ilmeisen tarkka sekä ylpeä työstään.

Helga- mummi itse oli lähtöisin Uudestakaupungista ja merenkävijäsuvusta. En vielä tunne tarinaa kuinka hän tänne sisämaahan oli eksynyt töihin, mutta sen seurauksena hän tapasi rajamäkeläisen Jaakko Emil Niemelän, jonka kanssa sitten avioitui ja sai kolme tytärtä, Helmin, Irman ja Helvin. Helvi Mirjam on minun mummini eli äidinäiti. Perheenä he kiersivät Emilin työn mukana mukana mm Uudessakaupungissa. Emil oli ammatiltaan kivimies. Lopulta perhe asettui Helsinkiin Töölööseen. Vuonna 1917 Emil Niemelä katosi kansalaissodan aikana eikä hänestä saatu koskaan varmaa tietoa mitä oli tapahtunut. Näin perhe jatkoi naisvoimin elämäänsä Töölöössä.

Olen pikkutytöstä käynyt äitini kanssa Rajamäessä sukulaisten luona, mutta nyt minulle vasta selvisi, että olen tietämättäni palannut isoisoisäni kotiseudulle eli sieltä puolelta juurilleni.

Äitini on kertonut olleensa sota-aikana Rajamäessä Aini- tädin luona sotaa paossa Helsingistä.
Ja kuuluu hän sitten jo nuorena naisena käyneen sukulaistytön kanssa myös tansseissa Rajamäellä.

Nyt aion mielenkiinnolla selvittää tämän sukuhaaran historiaa hieman enemmän. Mielenkiintoista nähdä löytyykö täältä vielä sukua.

Näin olen tietämättäni palannut juurilleni. Ja uusin perheenjäsenemme tulee syntymään nurmijärveläisenä.
Nyt käyn kaikki kortit läpi tarkasti, tiedä mitä mielenkiintoista niistä vielä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti