Viime perjantaina 11.3.2011 Japania kohdannut luonnonkatastrofi on järkyttänyt koko maailmaa. Japanin kamppaillessa maanjäristyksen, tsunamin ja ydinvoimalakatastrofin vaikutuksia vastaan sekä yrittäessä pelastaa vielä tuhoalueilta hengissä olevia, etsien kuolleita, raivaten romua pois sekä yrittäen jäähdyttää voimaloiden reaktoreita ettei lisäonnettomuuksia enään tulisi, olemme me täällä Euroopassa ja Suomessa tekemässä pikaisia johtopäätöksiä energiantuotannon suhteen.
Japani sijaitsee mannerlaattojen liitoskohdassa valtameren äärellä, lisäksi saarella on aktiivisia tulivuoria.
Suomessakin maa järisee, mutta niin pienillä voimakkuuksilla, että tuskin huomaamme sitä. 2010 Suomessa oli 34 maanjäristystä joista voimakkain oli 2,4 magnitudia yli 23 km syvyydessä. Suomen maanjäristykset keskittyvät lähinnä pohjoisen Suomen alueille.
Nyt on keskusteluissa noussut jälleen esille ydinvoiman turvallisuus ja ovatko Suomen ydinvoimalat riittävän turvallisia ja kestävätkö ne erilaisia luonnonkatastrofeja. Itse uskon, että Suomessa olevat ydinvoimalat ovat turvallisia ja niiden varautuminen erilaisiin erikoistilanteisiin on hyvin korkealuokkaista. On tietenkin aina aiheellista keskustella asiasta ja päivittää nykyinen tilanne sekä tarkastaa turvaohjeet.
Seuraava eduskunta pääsee jälleen päättämään siitä, että myönnetäänkö lupa uudelle ydinvoimalalle. Päätöksen tekeminen Japanin katastrofin jälkeen asettaa monelle kansanedustajalle haasteita mitä päättää, mikä on turvallista ja mitä mieltä on kansa. Varsinkin näin ennen vaaleja asiaa tullaan kysymään monelta ja se tulee jakamaan kansaa sekä ehdokkaita myös puolueiden sisällä.
Ennen kuin teemme hätiköityjä johtopäätöksiä ydinvoiman turvallisuudesta on sille kartoitettava riittävät vaihtoehdot. Millä saamme tuotettua saman määrän energiaa mikäli päättäisimme luopua ydinvoimasta ?
Haluammeko valjastaa lisää jokia, padota niitä tuhoten samalla jonkun kodin sekä muuttamalla pysyvästi luontoa ? Olemmeko valmiita käyttämään hiilivoimaa, joka saastuttaa ilmaa pahasti ? Neuvottelemmeko Venäjän kanssa maakaasusta ja lisäämme sen tuontia ? Pystytämmekö valtavia tuulipuistoja länsirannikolle ja tuntureille ? Vai ostammeko muualla ydinvoimalla tuotettua energiaa ? Olemmeko valmiita maksamaan energialaskustamme vielä isomman summan saadaksemme vihreämpää energiaa ? Ellei lisäydinvoimaa rakenneta kasvavaan energiantarpeeseen niin tarvitsemme sille todellisen ja kattavan vaihtoehdon. Emme vain kauniita ajatuksia vihreämmästä energiantuotannosta. On tiedettävä millä ydinvoimasta saatava energia korvataan ja mitä kustannuksia se tuo yhteiskunnalle ja kuluttajalle.
Energiankulutus Suomessa kasvaa koko ajan. Uusia rakennuksia suunniteltaessa ne tehdään energiatehokkaiksi ja erilaiset uudet innovaatiot tuovat säästöä energian kulutuksesta. Tästäkin huolimatta tarvitsemme lisää energiantuotantoa kasvavaan tarpeeseen.
Pyydän siis, älkää tehkö hätiköityjä johtopäätöksiä Japanin tilanteen pohjalta. Tutkikaa asiaa ensin ja luokaa todellisia sekä realistisia vaihtoehtoja. On helppoa luvata jotakin äärimmäisessä tilanteessa, mutta toteuttaminen onkin sitten toinen juttu.
keskiviikko 16. maaliskuuta 2011
Hätiköityjä johtopäätöksiä
Tunnisteet:
eduskuntavaalit 2011,
Japani,
lisäydinvoima,
maanjäristys,
ydinvoima,
ydinvoimalupa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti