sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Talven määritelmä - muuttuuko se ajan myötä ?

Lapsuuden talviin kuului aina lumi ja pakkaset. Niistä ei ollut haittaa ja ulkona oltiin aina talvisten leikkien parissa mäkeä laskemassa, hiihtämässä tai luistelemassa. Suojasäällä lumisota oli ehdoton juttu ja koulussakin ala-asteella meillä oli oma alue missä sai olla lumisotaa. Rakennettiin lumilinnoja, lumiukkoja ja kaivettiin käytäviä lumikinoksiin, tehtiin hankeen labyrinttejä joissa oltiin hippasta.
Aikuisten huolena olivat lumityöt, mutta en muista kenenkään niistä kovasti valittaneen tai talven olleen erityisen poikkeuksellinen pakkasten tai suuren lumimäärän vuoksi. Talvi tuli kuitenkin joka vuosi ja sen tuloa odotettiin.

Tänään luminen talvi on poikkeuksellinen ja yli 15 asteen asteen pakkaset hyydyttävät ihmiset, liikenteen ja valtion rautatiet. Tiet ovat tukossa ainakin kaupunkialueilla, taloyhtiöt manaavat tekemättömiä lumitöitä huoltoyhtiöiden kiireen vuoksi ja lumityönsä itse tekevät manaavat lumen määrää. Katujen varsilla autot ovat piilossa kinosten alla eikä lumivallien takaa pääse liikenteeseen ilman lapiota. Ehkäpä julkisen liikenteen käyttö talviaikaan säästäisi aikaa ja tekisi liikenteestä sujuvampaa.
Lapset osaavat vielä iloita talvesta ja löytävät ilon lumileikeistä, tosin kouluissa ei lumisotaa enään saa olla sen vaarojen vuoksi ja kukkulankuningas on myös kiellettyjen leikkien listalla, koska siinä tönitään toisia. Lumitunnelit ovat vaarallisia ja saattavat romahtaa kaivajan niskaan. Kunnon pulkkamäkeä on vaikea löytää tai se on liian vaarallinen. Ihme, että olemme lapsuutemme talvien jälkeen hengissä ja ehjinä.

Kunnat säästävät eikä luistelukenttiä  pidetä talvikunnossa maksimiaikoja vaan jäädytys ja kenttien kunnossapito lopetetaan kalenteriin sovitun päivän mukaan ei talven keston mukaan, sama koskee hiihtolatuja. Ne talviurheilulajit joita ylläpidetään kaupallisesti etsivät kaikin keinoin mahdollisuuksia pidentää talviurheilukautta. Kaikki eivät vaan harrasta laskettelua tai lumilautailua, eikä mäkiäkään ole joka paikassa. Eikö olisi oikein mahdollistaa lapsille ja nuorille mahdollisimman pitkä talviurheilukausi sen sijaan, että lyhennämme sitä säästötoimenpitein keinotekoisesti.

Talvi tulee nytkin joka vuosi tuoden tullessaan saman ilon kuin lapsuuden vuosina. Itse teen lumityöt mielelläni, se on mitä parhainta kokonaisvaltaista hyötyliikuntaa eikä maksa tekijälleen mitään. Liikenteessä saa olla hiukan varovaisempi ja varata sitä matka-aikaa enemmän kuin kesäkeleillä. En silti ymmärrä kuinka talvi voi joka vuosi yllättää niin suuren osan autoilijoista ja kuinka ne "kesäautoilijat" jotka tiputtavat nopeutensa talven kauppamatkoille 15 km/h alle sallitun nopeuden eivät ymmärrä jättää autoaan talviteloille. Liikennettäkin voi vaarantaa niin monella tavalla, alinopeus on yksi pahimpia niistä.

Talvi tuo tullessaan etenkin kaupunkialueilla lisää kuluja tienhoitoon ja katujen kunnossapitoon. Miten olisi kaupunkialueilla pysäköintimaksujen nostaminen talviajaksi ja taloyhtiöiden vastikkeiden nostaminen kunnossapidon kulujen kattamiseksi. Jostainhan nekin rahat on otettava.

Talvi tuli tänäkin vuonna poikkeuksellisen aikaisin lumineen ja pakkasineen, mitä sitten ? Tulee se talvi kumminkin, kevät, kesä ja syksy. Tuleekohan muuten ensi kesästä liian kuuma ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti